Yalın, yenilikçi ve duygusal April 12 2017, 0 Comments

 

Begüm Cana Özgür tasarım çizgisini bu üç kelimeyle tanımlıyor: Yalın, yenilikçi ve duygusal

30 Mart - 22 Nisan 2017 tarihlerinde sergilediğimiz Sensation - Perception tasarımcı Begüm Cana Özgür’ün OPTICALS kilim serisinin ilk sergisi.



'Bilkent İç mimarlık ve Çevre Tasarımı bölümünden 2010 yılında mezun oldum. Okulun son senesinde Avivasa’nın düzenlediği Kumbara tasarım yarışmasında birincilik ödülü aldığımda, ilerlemek istediğim yönün ürün tasarımı olduğunu biliyordum. Okuldan sonra İstanbul’a taşındım ve bir yıl süreyle çeşitli tasarım firmalarında çalışarak, tasarım süreçlerinin iş ortamında gelişimini gözlemledim. Bu bir senenin sonunda tasarım sürecinde nasıl bir rol almak istediğimi anlamıştım.

Daha ileri bir eğitim almak üzere Amerikan modernizminin doğduğu Cranbrook Sanat Akademisi’nde, 3 boyutlu tasarım bölümünde yüksek lisans programına başladım.

Eliel Saarinen tarafından tasarlanmış bir kampüste, tarihte Eames, Knoll, Larsen gibi isimlerin çalıştığı atölyelerde tasarım ve sanatla dolu, çok tatmin edici iki sene geçirdim. Okulun eğitim sisteminin sunduğu özgürlükçü ortam sayesinde daha önce tanışmadığım malzemelerle, tekniklerle ve fikirlerle oynama şansım oldu.

Tasarımın mekanik olmayan fonksiyonları daha çok ilgimi çekiyor. Çalışmalarım renk, doku ve malzeme üzerine yoğunlaştı. Dokunmuş ve dokunmamış tekstiller ve bunlar ile yaratılabilecek konseptler üzerinde denemelerim oldu.

Çoğu zaman form ve beraberindeki bir çok tasarım kararı malzemenin yönlendirmesiyle gelişiyor. Malzemeyi ve tekniği tanıdıkça, potansiyellerini keşfediyorum ve tasarımı bu potansiyeli ortaya çıkartacak şekilde geliştiriyorum.

Tasarımcının üretim süreçlerini -ustası kadar olmasa da- başından sonuna kadar anlamış olması, gerektiğinde manipüle edebilmesi için çok önemli. Yapacağınız müdahale sürecin temeline indiği ölçüde yeni potansiyeller yaratacaktır.

Şu ana kadar hiç bir çalışmamda doğal olmayan malzemeler ile çalışmadım. Özellikle doğal olmalı gibi bir seçiciliğim olmadı, ama sanırım doğal malzemelerin renk, doku, koku, ve hazırlanış hikayeleri ilgimi çekiyor. Bitmiş ürüne büyük bir derinlik kattığını hissediyorum.

Tasarım ürünlerinin mekanik fonksiyonlarından öte sosyal, duygusal ve deneyimsel boyutlarıyla ilgileniyorum. SENSATION-PERCEPTION sergisi, bu yaklaşım ile tasarladığım, görsel ifadesi güçlü, öznel bir deneyim sunan dokuma tasarımlarından oluşuyor.' *

İlk defa sergilenen OPTICALS serisi bir tasarım ürünü olarak kilim ve kullanıcısı arasında oluşabilecek diyaloğa değinen deneysel bir çalışma. Op-art akımından ilham alan kilimler üzerinde hareket ve derinlik hissi yaratıyor. İzleyicinin algısıyla aktif hale gelerek, yarattığı hareket ve derinlik hissiyle her karşılaşmayı fiziksel bir deneyime dönüştürüyor.

 * Maison Française'de yayınlanmış röportajından